Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
  • Telefon: +381 (0)21/400-499

Miroslav Alimpić, v.f. predsednika Višeg suda u Šapcu, održao tribinu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe

20 novembar 2017 | Novosti

V.f. predsednika Višeg suda u Šapcu Miroslav Alimpić održao je 20.11.2017. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, tribinu pod nazivom ,,Stanje u pravosuđu posle uvođenja tužilačke istrage’’. 

Zakonik o krivičnom postupku koji je počeo da se primenjuje pre četiri godine bio je glavna tema tribine. ,,Po starom Zakoniku o krivičnom postupku sud je imao obavezu da utvrdi materijalnu istinu, a sada je to klasični adverzijalni krivični postupak gde stranke dokazuju svoje tvrdnje.’’- ističe Miroslav Alimpić.
Napravljeno je poređenje kontinentalnog i anglosaksonskog prava, gde je gost predavač podelio svoje profesionalno iskustvo kada je sa delegacijom iz Srbije, učestvovao na suđenju gde se primenjivao upravo anglosaksonski tip prava, koji se po mnogo čemu razlikuje od pravnog sistema primenjenog u našoj zemlji. Gospodin Alimpić govorio je o svom radu na suđenju za ratne zločine na Ovčari u Haškom tužilaštvu, gde je radio kao istražni sudija specijalnog Suda.
Kada je reč o priznanju okrivljenog, naše krivično procesno pravo za krivično delo može da napravi sporazum o priznanju što predstavlja pismenu saglasnost volja javnog tužioca, na jednoj strani, i okrivljenog i njegovog branioca, na drugoj strani, kojim okrivljeni svesno i dobrovoljno u potpunosti priznaje jedno ili više krivičnih dela koja se tereti krivičnom prijavom. ,,Ovi sporazumi su za državu i tužilaštvo korisni, jer na taj način može da dobije podatke iznutra, kako je funkcionisalo recimo kriminalno udruženje.’’ – ističe sudija Alimpić.
Na kraju gostujućeg predavanja studenti su postavljali pitanja iz stručnih oblasti, dok je v.f. predsednika Višeg suda u Šapcu, Miroslav Alimpić pozvao studente da prisustvuju na jednom od suđenja u Osnovnom ili Višem sudu u Novom Sadu.

Miroslav Alimpić

   

Pravni fakultet

Visokoškolske jedinice

pretprijava

 

banner-moodle
online-prijava

Kursevi Pravnog fakulteta

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Informaciona pismenost

Informaciona pismenost

Rukovodilac kursa: Msr. Mara Despotov Bibliotekar na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu + Kontakt: e-mail Cilj kursa je upoznavanje ...

Pročitajte više

Sistem bezbednosti Republike Srbije

Sistem bezbednosti Republike Srbije

Novo Rukovodioci kursa: Prof. dr Zoran Pavlović Vanredni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu + Kontakt: e-mail Prof. d...

Pročitajte više

Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji

Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji

Rukovodilac kursa: Doc. dr Vladimir Medović Docent na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu + Kontakt: e-mail Budući ulazak Srbije u ...

Pročitajte više

 

Studijski programi od 2014/15.

Download