Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
  • Telefon: +381 (0)21/400-499

Advokat Kalman Štanjo održao tribinu studentima Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe

10 april 2017 | Novosti

U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe 03.04.2017. godine, gost predavač Kalman Štanjo, advokat u Novom Sadu održao je tribinu pod nazivom ,,Pravna praksa u Srbiji’’.

Tribinu je otvorio prof. dr Milorad Bejatović, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe rečima da studenti imaju priliku da čuju pojedinosti o praksi u pravosuđu sa mogućnošću da postave pitanja i kroz interaktivnu nastavu kakva je ova sa advokatom Kalman Štanjom, razumeju suštinu materije koju izučavaju na Fakultetu.

Advokat Kalman Štanjo je nakon studija na kojima je bio jedan od zapaženijih studenata prof. dr Slavka Carića, osnivača našeg univerziteta, radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao inspektor na suzbijanju krijumčarenja opojnih droga, a posle toga svoju karijeru nastavlja kao samostalni advokat.

Teško je odrediti gde počinje, a gde se završava anglosaksonsko pravo isto tako i germansko, jer oba pravna sistema su živa što znači da se i dalje razvijaju i evoluiraju, ističe advokat Kalman Štanjo. Da li će se u budućnosti stvoriti jedan pravni sistem koji će biti univerzalan i najpravičniji je bilo pitanje koje je advokat postavio, ali i odgovorio da će uvek postojati načelna podela na dva sistema, a to su anglosaksonski i germanski, odnosno kontinentalno-evropski. Usledilo je poređenje ova dva pravna sistema sa našim koje se primenjuje u Srbiji. Bilo je reči o vođenju postupka u sudnici i važnosti kontinuiteta u postavljanju pitanja. ,,Anglosaksonski sistem je mnogo pravičniji za okrivljenog’’, ističe svoje mišljenje advokat Kalman Štanjo i iz iskustva prenosi da mnoge kolege advokati, sudije i profesori dele njegovo mišljenje. U kontinentalnom odnosno našem pravnom sistemu istina i presuda je ono što sudija tog momenta smatra da je tačno da je istina. Izneseni su slučajevi iz prakse na kojima je radio advokat Kalman Štanjo za koje su studenti posebno bili zainteresovani.

Na kraju tribine studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe su postavljali pitanja na koje su dobili iscrpne odgovore advokata Kalman Štanja i prof. dr Milorada Bejatovića.

Advokat Kalman Štanjo održao tribinu

Pravni fakultet

Visokoškolske jedinice

pretprijava

 

banner-moodle
online-prijava

Kursevi Pravnog fakulteta

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Informaciona pismenost

Informaciona pismenost

Rukovodilac kursa: Msr. Mara Despotov Bibliotekar na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu + Kontakt: e-mail Cilj kursa je upoznavanje ...

Pročitajte više

Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji

Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji

Rukovodilac kursa: Doc. dr Vladimir Medović Docent na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu + Kontakt: e-mail Budući ulazak Srbije u ...

Pročitajte više

Sistem bezbednosti Republike Srbije

Sistem bezbednosti Republike Srbije

Novo Rukovodioci kursa: Prof. dr Zoran Pavlović Vanredni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu + Kontakt: e-mail Prof. d...

Pročitajte više

 

Studijski programi od 2014/15.

Download